Комбінована шпарчан-скребмашина закриває «вузьке місце» в технологічній лінії забою свиней
У цеху забою свиней виконують операції від доставки тварин на м'ясокомбінат і до розпилювання туші на напівтуші, а потім останні відправляють до цеху обвалювання. Але в зазначеній технологічній лінії є одне «вузьке місце». На певному етапі необхідно видалити щетину, для чого тушу попередньо обробляють гарячою водою. Від цього шкура розпарюється, цибулини розкриваються, і волоски вириваються билами набагато легше.
Класична схема передбачає, що для зазначених операцій використовуються шпарчан і скребмашина. Таке обладнання непогано вирішує поставлені завдання, проте в його роботі є певні недоліки. Головний із них полягає в тому, що під час перевантаження туші з першої машини в другу шкура остигає - так, не сильно, але все одно це знижує ефективність видалення щетини. Плюс, є обмеження за вагою туш (до 150 кг). Шпарчан для свиней з функцією скребмашини позбавлений цих мінусів.
Порівняно з роздільними машинами, комбіноване обладнання має такі переваги:
- У робочому відсіку туша одночасно ошпарюється й очищується від щетини. Її не треба нікуди перевантажувати, шкура не вистигає, волоски добре видаляються, поліпшується якість обробки.
- Шпарчан-скребмашина для свиней розрахований на роботу з тушами вагою до 300 кг, що в певних випадках має велике значення.
- Внутрішньоцехова логістика оптимізується за рахунок того, що в цеху замість двох машин працюватиме лише одна. Їй треба менше місця, спрощується схема переміщення туші.
- Для обслуговування шпарчана-скребмашини достатньо одного оператора замість двох, які потрібні для роздільного обладнання. У наявності економія робочого часу та фонду зарплати. Знижується негативний вплив людського фактора.
До перерахованих плюсів можна було б додати і той факт, що наявність однієї машини замість двох знижує загальну по цеху кількість відмов обладнання за звітний період. Для неї потрібно менше людино-годин на обслуговування, менше запчастин, нижчі амортизаційні відрахування тощо. Єдиним недоліком є обмежена продуктивність - до 20 туш на годину.
Шпарчан-скребмашину не обов'язково планувати до встановлення від самого початку. Якщо в цеху працює роздільне обладнання, то його в будь-який момент можна замінити на комбіноване.
Пристрій і порядок роботи шпарчана-скребмашини
Шпарчан-скребмашина для свиней має робочий відсік із ємністю, яка заповнена водою. У ньому є поворотний барабан зіркового типу і два вали з билами. Нагрівання води до температури 60-64 °С здійснюється ТЕНами через терморубашку з мінеральним маслом. Для контролю нагріву встановлено термодатчик, для видалення щетини передбачено шнекове відведення.
Тушу кладуть на барабан, який повертається, і вона занурюється в гарячу воду. Шкура розпарюється, била її стьобають і виривають волоски. Машина може працювати за заданою програмою.